Puhdas vesi

Vetelin Vesi Oy

Veden hankinta ja jakelu
Vetelin Vesi Oy:n vedenjakelu ulottuu Kirkonkylän, Sillanpään, Räyringin, Patanan ja Kalliojärven kylille.

Vettä pumpataan jakeluun Seppälästä ja Tunkkarilta yhteensä noin 300.000 m3 vuodessa eli keskimäärin 830 m3 vuorokaudessa. Vesi on kokonaisuudessaan pohjavettä.

Vesihuoltolaitos on ympärivuorokautisen päivystysjärjestelmän piirissä.

Verkostoon liittyneitä asukkaita on noin 3000. Runkovesijohtolinjoja on noin 175 km.

Vesi suodatetaan kalkkikivialtaan läpi, jonka avulla pidetään ph-taso 7-8 välillä. Veden laatua tarkkaillaan valvontatutkimusohjelman mukaisesti. Tarvittaessa lisänäyttein. Vedenhankinnan ja jakelun prosessia seurataan kaukovalvonnan kautta.

Katso lisää mikrobiologisista muuttujista tästä linkistä

Veden kovuus

Vetelin kunnan Vesihuoltolaitoksen vesijohtovesi on pääsääntöisesti erittäin pehmeää (0 -2 dH /0-0.3 mmol/l tai pehmeää ( = 2 – 4,5 °dH > 0.30- 0,81 mmol/l).

Veden laatu täyttää sosiaali- ja terveysministeriön talousveden laadulle asettamat laatuvaatimukset ja -suositukset. Veden kovuusarvot otetaan kerran vuodessa molemmilta vedenottamoilta verkostoon lähtevästä vedestä. Konepesussa ei tarvita pehmennysaineita.

Vetelin Vesi Oy:n toimittaman veden kovuutta mittaavat arvot.

Tunkkari 0,29mmol/l>dH=1.63 Hyvin pehmeä

Seppälä 0,38mmol/l>dH=2.13 Pehmeä

Veden kovuusasteikko
°dH=(saks.asteikko, monet konevalmistajat ilmoittavat) mmol/l

°dH mmol/l
0…2,1 Hyvin pehmeä < 0,38 Hyvin pehmeä
2,1- 4,9 Pehmeä 0,39- 0,88 Pehmeä
4,9- 9,8 Keskikova 0,89- 1,77 Keskikova
9,9- 21 Kova 1,78- 3,8 Kova
yli 21 Hyvin kova

Veden kovuus eli kalsiumin (kalkki) ja magnesiumin määrä vedessä ilmoitetaan joko saksalaisina asteina (°dH) tai millimooleina (mmol/l). 1 °dH = 0,18 mmol/l.

Veden kovuuden vaikutus kodinkoneissa
Pehmeästäkin vedestä saostuu hieman kalkkia pitkään keitettäessä. Tässä ohjeita kodinkoneiden hoitoon.

ASTIANPESUKONEET
Yleensä pehmennyssuolaa ei normaalisti tarvitse käyttää. Noudata kuitenkin laitevalmistajan ohjeita. Jos koneeseen kertyy kalkkia, pese ohjelma läpi ilman astioita käyttäen pesuaineen tilalla sitruunahappoa (saa apteekista).

PYYKINPESUKONEET
Ota huomioon veden kovuus annostellessasi pyykinpesuaineita. Katso ohjeet pesuainepaketin kyljestä. Myös pyykinpesukoneen voi välillä pestä tyhjänä 90 asteessa ja laittaa pesuainelokeroon 5 ruokalusikallista sitruunahappoa.

KAHVIN- ja VEDENKEITIN
Käsittele kahvin- ja vedenkeitin ajoittain keittämällä talousetikka- (annostus ¼ talousetikkaa ja ¾ vettä) tai sitruunahappoliuosta (noin ruokalusikallinen litraan vettä) laitteen läpi, jonka jälkeen keitä 2 – 3 kertaa vettä ennen kuin otat laitteen uudelleen käyttöön.