Oxygenom taidenäyttely Vetelin Taidekartanolla 6.7.-18.8.2019

Suomen Pohjoismainen Taideliitto järjestää Oxygenom taidenäyttelyn Vetelin Taidekartanolla 6.7.-18.8.2019

OXYGENUM on latinaa ja tarkoittaa happea. Sitä me kaikki tarvitsemme elääksemme.  Tässä olemme täysin riippuvaisia ympäristöstämme, kasvit tuottavat tarvitsemamme hapen.  Samalla kasvit vähentävät ilmastonmuutosta aiheuttavan hiilidioksidin määrää. Alamme olla viimeisellä rajalla: tuoreimmat raportit kertovat ympäristömme  nopeasta ja peruuttamattomasta tuhosta.

Näihin asioihin kukaan ei voi olla ottamatta kantaa.  Kuvataiteen keinoin näitä asioita käsittelemällä saattaa löytyä aivan uusia, tärkeitä ulottuvuuksia ja näkökulmia. Näyttely on korkeatasoinen katsaus tämänhetkiseen suomalaiseen kuvataiteeseen. Mukana on myös grönlantilaista taidetta: kutsuttuna näyttelyyn on taidemaalari Buuti Pedersen (s. 1955) Qaqortoqista Grönlannista.

Näyttelypaikka Vetelin Taidekartano on Keski-Pohjanmaan emäntäkoulun entinen rakennus, joka nyt on restauroitu taidenäyttelykäyttöön.  Talo on rakennettu vuonna 1938 ja sen suunnitteli arkkitehti Jalmari Peltonen.  Upea rakennus edustaa klassismia ja funktionalismia, ja se oli ensimmäinen modernistinen merkkirakennus Perhonjokilaakson seudulla.  Taidekartanon sijainti on vaikuttava jyrkällä Perhonjoen töyräällä.

Veteli ja Keski-Pohjanmaa on Pohjoismaiselle Taideliitolle monella tapaa  kiinnostava näyttelypaikka: yhteydet Ruotsiin ja muualle Pohjoismaihin Merenkurkun ylitse ovat olleet luontevat,  ja vaikutteita on saatu puolin ja toisin.  Nämä seudut ovat aina olleet tunnettuja taiteilijoistaan ja kulttuurimyönteisyydestään.  Käden taitoja, luovuutta ja yksilöllisyyttä on arvostettu, ja seuduilla on vahva taideperinne. Kaikkea tätä haluamme tälläkin näyttelyllä edistää.